(DIY) SGSII Kitchen Timer Panning Mount

First posted on 05/02/2013

Click here for the English version on Instructables

Aku guna phone Samsung Galaxy SII dan sebagai seorang penggemar animasi time-lapse, sebuah panning mount untuk phone ni sangat diperlukan. Mount ni kira macam tripod la tapi tripod untuk Samsung phone takde, jadi aku kena buat sendiri. Lain la iPhone, semua benda lengkap.

Aku buat benda ni guna polystyrene. Potong baik punya ikut citarasa sendiri. Banyak lagi design lain yang lagi simple kat internet. Tapi pedehal. Janji boleh guna.

Untuk panning effect, aku guna kitchen timer. Aku ada ukir styrofoam ni ikut pemegang timer tu, so that mount ni akan pusing sama ikut timer. Nak gam malas. Aku suggest pakai velcro untuk lekat kan dua dua surface.

Kitchen timer ni aku beli kat mana entah yang kedai Jepun semua barang RM5 tu. Yep, RM5 je benda ni.

step1

step2

step3

step4

Sedikit cerita pasal design ni, kat belakang mount ni aku ada potong satu lubang untuk viewfinder. Senang la nak tengok skrin phone. Lagi satu, phone ni boleh tilt ikut angle yang disukai sebab ruang depan phone ni banyak.

step5

step6

Apa yang tak best pasal design ni ialah ia tak kukuh dan ia diperbuat daripada styrofoam. Ha! Satu cara taknak kasi dia patah ialah rendam dalam air berisi gam, biar kering. Konfirm keras. Lol. Lagi satu masalah ialah ia sangat besar. Nak bawak pergi atas gunung pun susah. Jadi, kena ada kotak yang sesuai la untuk masuk kan benda alah ni.

Kalau ada yang kata design ni sampah, aku ada alternatif yang paling minimalistik. Guna stand frame gambar. Lol. kenapa aku tak fikir pasal ni.jpg

lol

Ini video example yang aku ambil guna Lapse It app dan panning mount ni (see Rajah 5). Awesome shit!

Show Comments

Get the latest posts delivered right to your inbox.