Gerhana Bulan

First posted on 11/12/2011

Whoa, apa yang berlaku?

Pada 10 Disember 2011 10.32pm waktu Malaysia, telah berlakunya satu fenomena alam yang dikenali sebagai gerhana bulan. Walaupun aku lambat nak post entry berkenaan dengan fenomena ni tapi aku rasa baik aku buat sebab nanti aku lupa the science behind this thing. *amnesia. 10 Disember ni adalah kali kedua penduduk bumi dapat menyaksikan gerhana bulan. Previously adalah pada bulan June 15, 2011. Tapi dekat Malaysia berlaku pada pukul 5 pagi. Orang lain nyenyak tidur.

Apa yang bestnya?

Gerhana bulan lah mangkuk!

So?

So, ia sangat cool!

Eleh, sekarang baru nak layan fenomena macam ni. Poyo jek. Fucking space nerds...

Fuck you lah. Aku layan sebab aku minat. Bukan macam kau hipster faggot

Ok so what's the science behind this phenomena?

Malas pulak aku nak buat general research pasal benda ni. Jadi aku just retype balik lah apa yang terkandung dalam kertas info yang orang Planetarium kasi aku. Yes, aku pergi Planetarium Negara malam 10 haribulan tu untuk tengok benda ni. Yes, seorang diri. Yes, sampai jam 1pagi. Yes, aku takde kenderaan. Yes, ada orang jemput aku balik. Yes, aku jadi pengemis seketika. Yes, aku lifeless.

"Secara amnya gerhana bulan akan berlaku ketika fasa bulan penuh da pada masa yang sama bulan melintasi bayangan bumi. Gerhana 10 Disember ini akan bermula dengan fasa Penumbra pada jam 7:34pm.
Walaubagaimanapun, semasa fasa Penumbra ini, kesan kenampakan gerhana masih tidak dapat diperhatikan memandangkan bulan merentasi bayang Penumbra bumi yang kurang gelap.

Gerhana yang jelas dapat dilihat semasa bulan memasuki bayang Umbra bumi mulai jam 8:46pm (yes ini memang berlaku, aku nampak dengan mata kasar sendiri bulan tu menggelap.) sehingga gerhana maksimum berlaku pada 10:32pm (waktu ni aku dah bosan, aku pergi masuk planetarium. lagipun luar panas ya habak!).

Bulan akan mula keluar dari bayang Umbra bumi pada 10:57pm dan keluar sepenuhnya daripada bayang Umbra bumi pada 12:18am (waktu ni pulak aku dah gerak keluar ke masjid negara jadi pengemis). Gerhana masih terus berlaku sehingga 1:30am tetapi fenomena tersebut tidak dapat disaksikan pada waktu itu kerana bulan berada di kawasan bayang Penumbra bumi yang kurang gelap"

-- AJK ANGKASA Malaysia

Apa tu Penumbra dan Umbra? Macam jenama kasut dowh!

Umbra: bahagian bayang yang sangat gelap
Penumbra: bahagian luar bayang yang relatifnya lebih cerah

image1

Okay, jadi aku dengar gerhana bulan ni warna merah?

Yes, apa kau dengar tu betul. Macam mana ia terjadi, meh aku aku explain.

Ia terjadi bila bulan terkena tempias cahaya matahari yang dihalang oleh atmosfera bumi. Atmosfera bumi pulak menyerap cahaya warna biru (that's why the sky is blue during the day). Ingat tak mnemonic Michael Jackson Keluar Hutan Bawa Ibu Unta? yes, the rainbow color spectrum. Merah Jingga Kuning Hijau Biru Indigo Ungu. Tiga cahaya terakhir yang seakan sama macam warna biru ni di serap oleh atmosfera bumi (atau kata lain filtered by the earth atmosphere), dengan ini hanya spektrum selebihnya terlepas ke angkasa raya, iaitu ke permukaan Bulan. That's why waktu gerhana penuh bulan nampak merah. Ia hanyalah cahaya matahari di illuminate kan dengan bayangan bumi terkena pulak dekat bulan. Nothing special pun

Satu lagi, bayangan tak semestinya warna merah. Boleh jadi warna kuning, oren etc. bergantung pada dust yang ada dekat atmosfera bumi. Sumber berkata, kalau tak ada nya atmosfera di bumi maka gerhana bulan akan berwarna gelap macam bayang bayang legap biasa. Kalau atmosfera sangat lah kotor dengan abu volkano yang baru meletus, maka lagi susah lah nak nampak.

Basically, matahari, bumi dan bulan berada dalam satu baris. Bumi ditengah tengah.
image2

Nice. Bila lagi ada fenomena macam ni?

Sorry bro, kena tunggu tahun 2014 untuk total eclipse. Tahun depan ada juga, tapi partial dan penumbral sahaja. Means bulan hanya lalu sebahagian daripada bayangan Umbra. Tahun 2014 pun tak nampak sangat sebab gerhana berlaku pada pukul 7 malam waktu bulan baru nak masuk area Asia. Kesian.

Kalau nak tengok lagi total eclipse tahun 2018 ok. 31 Januari 2018 pukul 10pm to be exact. Ingat tu.

Apa jenis eclipse? Ada tak?

Ada. Aku explain seringkasnya lah. Later buat research lagi. Lapar nak pergi makan.

Partial: Macam aku cakapkan tadi, bulan lalu sebahagian daripada Umbra sahaja.
Penumbral: Bila bulan lalu dekat penumbral saja.
Selenelion: Bila matahari dan gerhana bulan boleh dilihat dalam masa yang sama. Biasanya berlaku pada waktu pagi (matahari terbit) atau waktu malam (matahari benam).

image3

Kat sini boleh tengok kronologi gerhana bulan 10 Disember 2011 di Planetarium Negara: http://bulanpurnama89.blogspot.com/2011/12/gambar-gerhana-bulan-penuh-10-disember.html


Source:

Show Comments

Get the latest posts delivered right to your inbox.