How Do I Star Trails & Time Lapse

First posted 28/02/2012

star trailssss

How to star trails and time lapse menurut pengetahuan aku. Yes finally aku dah dapat tembak bahagian bumi berpusing iaitu utara dan selatan. So might as well blog this jadi aku boleh ingat balik macam mana aku buat herp derp.

Sebelum tu aku nak terangkan apa beza star trails dan time lapse. Star trails adalah satu teknik fotografi yang melibatkan shutter speed yang lama untuk menangkap pergerakan cahaya dari bintang (biasanya ia adalah satu image aka composite image) dan time lapse pulak satu teknik fotografi yang ditangkap dalam beberapa tempoh masa untuk dijadikan satu video yang bergerak. Rasanya aku dah bagitahu kot? Oh well.

So aku akan pecahkan beberapa bahagian dalam entri ni iaitu basics, pre-processing, processing dan post-processing.

BASICS

Apa yang perlu ada dalam basic ni adalah of course knowledge dalam menembak guna DSLR. Bagi aku semua DSLR sama. Cuma kena praktis guna Manual mode untuk jadi 'pro-fontografer' lol. I wouldn't say pro, tapi orang respect sikit la kalau guna Manual mode. Belajar cara nak kawal shutter speed, aperture and shits then your good to go.

Kalau ada knowledge basic pasal time lapse photography lagi senang. Sebab mostly ilmu tu datang dari sini.

PRE-PROCESSING

Hmm, ni termasuk dalam kategori process jugak la sebab ada proses yang berlaku dalam ni. Beberapa isi yang perlu aku terangkan dalam ni. Akan ku pecahkan lagi dalam beberapa kategori.

Equipments

  • Of course you'll need an DSLR -- aku guna Nikon D60 so kalau mahu tengok senarai kamera yang seswai untuk astrophotography, lihat di sini. Or boleh jugak guna kamera kompak digital, cuma kena ada manual mode so senang nak tukar shutter speed apa bagai secara manual.
  • Tripod. Yes, tripod. Alternatif nya letak atas lantai je lol
  • Cable release. Basically benda ni untuk buat time lapse. Ia berfungsi untuk tembak gambar tanpa sentuhan kita. Err, senang kata automatic tembak lah. Kita boleh jugak set masa dan berapa lama nak bukak shutter camera guna benda ni.
  • Remote shutter. Fungsi sama macam cable release, tapi ia adalah wireless remote. Kalau macam aku punya, aku guna Nikon ML-L3 IR remote shutter. Lebih murah berbanding cable release. Basically benda ni just nak kurangkan gegaran sebab kita tak pegang pun camera bila tembak. Cuma guna remote atau automated cable release je.
  • Laptop. Atau komputer untuk lakukan proses mengedit gambar and shits. Atau untuk tether camera dengan laptop menggunakan camera software yang tertentu.
  • AC adapter. You'll need this seriously. Sebab shooting in long exposure time memerlukan tenaga yang banyak, so berbaloi la kot kalau guna benda ni.
  • Battery. Kalau model kamera kau takde AC adapter yang sesuai, boleh lah beli extra bateri untuk kekal hidup lama waktu malam. Tapi kena rajin tukar lah.
  • Memory card. Sangat diperlukan sebab nak shoot dalam RAW image. Saiz photo besar so amat diperlukan lah okokokokok.
  • Teleskop. Hah! ni untuk advanced astrophotographer. Need no further explanation. Moving on!

Pilihan Tempat

Kalau kamu tinggal di kawasan bandar, lebih elok lah berpindah seketika ke kawasan kampung atau luar bandar untuk menikmati pengalaman astrophotography yang lebih menarik lol. Why? sebab kawasan bandar banyak lampu. Ini dipanggil light pollution. So tak payah nak bandar sangat la kan. Pergi balik kampung yang penuh dengan lembu tu, tak kisah lah. Kalau dekat dengan rumah lagi elok. Waktu proses menembak, boring boring boleh pergi masuk rumah tidur. Esok terus siap je. Ingat, jangan buat waktu hujan lol.

Waktu

Obviously, malam. Waktu yang sesuai adalah terhad, bila matahari terbenam dan sebelum matahari terbit. That's all. Pick your time. Kalau tempat aku, aku selalu buat dalam kawasan rumah aka backyard aku. So aku tak kisah nak keluar bila bila lol. Dan kena berani sebab hantu banyak malam kehkeh.

Environment

Bila langit kosong tak ada awan. Kalau ada awan pun sikit sikit je pun dah memadai. Kalau boleh belajar lah cara nak predict weather. Also kawasan mesti lah segelap gelapnya, jangan ada lampu sikit pun; kalau boleh lah. Tu sebabnya kawasan bandar atau perumahan susah nak menembak sebab lampu jalan yang tak boleh nak di-off. Kalau rumah kamu ada kawasan gelap kat tepi tepi corner tu, pun boleh jugak la. Janji jangan ada source cahaya.

nightsky

Oh dan lagi satu, stay away from moon light. Kalau boleh tembak waktu anak bulan atau kalau bulan penuh pun, tembak kawasan yang takde bulan. Boleh punya.

Research

Well you can do your own research kalau nak tembak benda selain bintang, such as:

  • Lunar eclipse
  • Milky way
  • Polaris/South star
  • Constellation
  • Deep sky object (advanced)

Macam mana nak tahu semua semua ni? Guna la program Stellarium. Sangat bagus untuk amatur astronomer macam Carl Sagan. Link ada kat bawah btw.

milky fucking way

Also tips dari aku, kat Malaysia kalau nak tembak north star atau south star memang boleh nampak pergerakan bumi berpusing di kala axis tersebut. Cuma ia berada di horizon. Guna kompas untuk tahu mana utara dan selatan.

PROCESSING

Time for processing atau shooting.

Camera settings:

  • Make sure your camera is in Manual mode. Kalau tak tahu nak tukar ni, baik pigi mati la.
  • Set kan format picture ke RAW. Lebih senang nak edit guna RAW ni dan lagi cool huhu.
  • Turn off noise reduction dan Active-D Lighting. Benda benda ni semua buatkan kamera lambat nak save photo, lalu membuatkan ada time gap antara gambar. So tak smooth.
  • Tukar setting white balance ke fluorescent atau mana yang okay.
  • Set ISO 200 - 800. Aku tak pasti ni, tapi trial and error la sendiri. Aku selalu guna ISO400, noise tu ada jugak la tapi kurang. Kualiti gambar pun ok.
  • Set shutter speed ke 30 saat (max untuk semua most DSLR) kalau nak buat time lapse*.
  • Set shutter speed ke BULB kalau nak buat star trail*.
  • Use the lowest aperture value. f/3.5 something like that. Lowest.
  • Auto-Focus camera untuk dapatkan gambar yang sharp, then tukar ke Manual-focus. Ni untuk tembak tanpa ada Auto-focus.

*Boleh jugak kalau nak buat star trail guna 30 saat shutter speed. Tapi banyak makan memori la sebab nak tangkap gambar yang banyak untuk post-process stacking nanti.

Shooting:

  • Cable release

    • Aku takde pengalaman tembak guna benda ni so skipppp.
  • Remote shutter

    • Set Shooting mode ke remote control (tengok manual kalau tak jumpa)
    • Untuk BULB mode, cuma kena tekan 2 saat dan lepas kan untuk lock shutter. Then tunggu 3-5 minit dan tekan remote untuk tutup shutter. Insta-trail!
    • Untuk 30 sec exposure, lepas tunggu 30 saat shutter terbukak, immediately tekan lagi untuk tembak kali kedua and so forth.
  • Laptop tethering

    • Aku guna Nikon so aku guna Nikon Camera Control untuk control masa tembakan camera.
    • Sangat berguna kalau buat time lapse awan.
    • Cuma cucuk USB ke kamera dan laptop dan turn on camera tethering software. Setting semua dalam tu, tembak dan pergi tidur.

How much to shoot?

Tembak la dalam 100 photos untuk dapat kan 6.7 saat time lapse dalam 15 fps.
Kalau buat star trail, di advise kan tembak dalam 30+ photos long exposure untuk dapat kan trail yang panjang. Kalau exposure tu lebih dari 5 minit then aku rasa 15 photo pun cukup kot.
Kalau nak tembak lebih dari 15 minit ok je, tapi gambar akan penuh dengan noise lah sebab cip dalam tu panas. So, agak agak dalam 5 minit ok kot kalau nak buat star trails.

Dark frame subtraction

Dark frame ni adalah satu keping gambar yang digunakan untuk post-process nanti. Fungsi nya untuk buang noise atau hot pixels yang ada dalam gambar sewaktu menembak dengan exposure yang panjang. Sangat berguna though.

ampglow

Jadi bagaimana nak tembak dark frame ni? Senang saja. Tutup lens camera dengan lens cap. Menggunakan settings yang sama dengan hasil tembakan bintang tadi, dan tembak (with lens cap on). Some camera akan mengeluarkan amp glow di atas penjuru kanan atau kiri berwarna purple. Tak ada cara dah nak buang benda ni except kalau kamu ada skill Photoshop level: Berita Harian. Cara aku just crop je photo. That's why aku tembak 3 minit exposure je. Kalau lama lama nanti lagi besar amp glow.

POST-PROCESSING

Programs

  • Stellarium - Macam aku cakap tadi, perisian yang sangat powderful untuk astronomer amatur untuk mengkaji angkasaraya dalam bentuk virtual.
  • Photoshop (Adobe Camera Raw) - Download both Photoshop and ACR untuk proses image RAW. Photoshop boleh didownload di laman torrent yang terpilih.
  • Nikon Camera Control Pro 2.8 - Version lama Nikon D60 tak boleh di detect. So guna 2.8.
  • Other camera software - kalau pengguna selain Nikon boleh rujuk disini.
  • Startrails.exe - Program untuk stacking star trails dan buat time lapse video.
  • avidemux - Berguna untuk buat time lapse video
  • Pixel Fixer - Untuk buang lakukan proses dark frame subtraction tanpa Photoshop. Guna format RAW untuk lakukan proses tersebut. Sangat usefulllll but not recommended.

So untuk post-process ni process nya agak banyak. Dan banyak alternatif boleh digunakan. Kesemuanya bergantung kepada pengguna kalau nak buang noise atau tak. Kalau taknak maka lagi senang lah kerja, tapi kualiti kurang. Aku kat sini nak terangkan macam mana nak buang noise atau hot pixels yang ada dalam gambar. Ada banyak possibilities yang kita boleh gunakan untuk edit noises ni. Jadi aku terangkan yang berkualiti dan senang saje. Malas lak buat banyak.

fucking hell m8

Star Trailing

Key flow: Shoot in RAW, save to JPEG in Photoshop, composite star trail in Startrails.exe, Dark Frame Subtraction in Photoshop

  • Bukak semua gambar guna Adobe Bridge
  • Pilih photo RAW yang nak di edit (or just Select All)
  • Right-click --> Open with Adobe Photoshop CS5 (kalau guna CS5)
  • Photoshop akan bukak gambar RAW tersebut dalam Adobe Camera Raw secara automatik.
  • Edit gambar first dengan adjust color and stuff.
  • Select all --> Synchronize
  • Save all images (in JPEG)
  • Open Startrails.exe
  • Load all images yang dah disave dari Photoshop tadi.
  • Tekan Build --> Star trails
  • Save image composite star trail tersebut (Note: Jangan ubah dimension gambar)
  • Open gambar composite star trails tu dalam Photoshop untuk proses dark frame subtraction
  • Make sure kamu ada satu keping dark frame macam aku cakap tadi.
  • Lihat video ni: http://www.youtube.com/watch?v=t4OjgBrMx1A
  • Done!

Time Lapse (stars)

Key flow: Shoot in RAW or just JPEG Fine, save to JPEG in Photoshop (if in RAW), avidemux untuk combine all images jadi kan video in 15-25fps.

  • Skip to step 8 if shot in JPEG Fine.
  • Bukak semua gambar guna Adobe Bridge
  • Pilih photo RAW yang nak di edit (or select all)
  • Right click --> Open with Adobe Photoshop CS5
  • Edit gambar first, adjust noise reduction apa semua
  • Select all --> Synchronize
  • Save all images in JPEG
  • Kalau nak buat dark frame subtraction guna Photoshop, kena guna Action untuk record adjustment dan buat batch processing bersama dengan Action yang telah direcod tadi. Sebab banyak photo yang perlu di edit. Aku tak buat tutorial kat sini, just ****ing google it.
  • Assuming dah save all edited photos in JPEG, open avidemux.
  • Locate and open first image sequence of the time lapse.
  • Tukar frame rate ke 15-20fps. Do the math here. 100 images dalam 15fps akan dapat 6.7 saat video.
  • Tukar video setting ke MPEG-4 AVC (recommended) atau ikut suka hati
  • Format juga tukar kepada apa yang ditukar di video setting tadi, in this case MP4.
  • File --> Save --> Save Video
  • Rename it to yourvideoname.mp4
  • Save and done.

Okay lastly, tutorial ni hanya berasaskan pengalaman aku buat photography ni dan kepenatan aku tulis jugak membuat aku malas nak elaborate panjang panjang. Jadi mungkin ada sedikit silap sana sini. Just say **** that.

Some of my shots

Bukan cumshot lol macam bodoh. Buruk sebab D60 aku ni banyak buat hal, dengan hot pixel nya berterabur lah, amp glow sampai dua lak tu. Proses editing paling susah sebab banyak kena edit guna RAW dan laptop aku lembab nak buat proses rendering ni fuark! Moar this June, aku nak tembak milky way **** yeah! Aku dapat buat sikit je sebab kebanyakan hari awan tebal. Bila langit takde awan aku pulak malas keluar so yeah.

image1

image2

image3

Show Comments

Get the latest posts delivered right to your inbox.