Hujan Meteor

First posted 03/08/2012

Perhaps the most easiest word to be typo'd is 'meteor' because 90% of the characters is in the same row. Derp.

As usual, apa itu meteor?

Ia datang daripada debu yang terhasil daripada comet yang lalu mengorbit matahari. Those debu is actually serpihan comet yang terbakar. Now that serpihan dengan semulajadi nya intersect dengan orbit bumi, maka terhasil lah meteor shower display di atmosfera bumi. Maka rakyat jelata bumi pun boleh menyaksikan keindahan alam yang sangat rare ini. Subhanallah.

meteor shower

Tak nampak kebesaran orbit comet tu? Lihat sini (Comet Swift-Tuttle).
Comet juga dipanggil 'shooting stars' atau 'falling stars' bagi sesetengah masyarakat bumi. Kalau aku aku lagi suka panggil 'bidadari-jatuh-dari-syurga-boleh-lah-aku-selamatkan-mereka-dan-bawa-balik-rumah-main-masak-masak' hew hew!

Berapa besar meteor eh?

Ia datang dengan pelbagai saiz, rupa bentuk dan sexiness. Ia boleh jadi sekecil beras atau sebesar sebiji bola. Luckily for us, bila batu batuan tersebut masuk atmosfera bumi, maka ia akan terbakar. Lalu saiz ia mengecil dan hilang.

Apa beza meteor, comet, meteorite, asteroids, asteroidite, zyzz?

Apa bodoh soalan ni. Mana ada Zyzz doh. Zyzz tu anak Zeus la doh.
Anyway aku malas nak explain so aku copy paste saja di sini: (excerpt from http://www.aerospaceguide.net/whatisanasteroid.html) p/s: aku ubah sikit sikit demi clarity.

Asteroid: A relatively small, inactive body, composed of rock, carbon or metal, which is orbiting the Sun. (Live between Jupiter and Mars, Asteroid belt)

Comet: A relatively small, sometimes active object, which is composed of dirt and ices. Comets are characterised by dust and gas tails when in proximity to the Sun. Far from the Sun it is difficult to distinguish an asteroid from a comet.

Meteoroid: A small particle from an asteroid or comet orbiting he Sun. (Outside the Earth's atmosphere

Meteor: A meteoroid that is observed as it burns up in the Earth's atmosphere - a shooting star. (Inside Earth's atmosphere)

Meteorite: A meteoroid that survives its passage through the Earth's atmosphere and impacts the Earth's surface. (Hits the ground)

Bila event ni berlaku doh?

Sekumpulan astronomer amatur dah katalog kan bila meteor shower ni akan berlaku. So, table di bawah ni tak ikut sangat tarikh yang sebenar, hanya approximate saja. Enjoys!

metero schedule

Shower yang masih aktif dan banyak sekarang ni ialah Quadrantids, Perseids, Leonids, dan Geminids. Fortuitously, shower Perseids jatuh bulan Ogos. At the time aku tulis benda ni pada bulan Ogos. Jadi berpeluang la aku nak tengok meteor shower dalam bulan ramadhan.

Another thing is nama nama shower tersebut diambil daripada mana constellation meteor shower tersebut jatuh. For instance, Perseids dari constellation Perseus and so forth.

Camna nak tengok?

Since kita dalam bulan Ogos ni, maka meteor shower Perseids akan bermain di langit kita. Kebarangkalian ia akan jelas di lihat dengan mata kasar karena ketiadaan cahaya bulan pada waktu itu. Bukan macam tahun lepas. Perseids shower kurang jelas sebab bulan sedang penuh berkumandang di langit.

Of course, kawasan hendaklah sangat gelap dan kalau boleh di tempat yang luas. Ini karena shower akan berlaku di mana mana kawasan langit tak kira di mana cardinal points anda berada.

The best way to observe fenomena ni ialah dengan ajak ramai ramai. Senang, sorang tengok arah sana, sorang sini. Bila nampak hoi hoi la semua. Boleh saja tengok sorang, tapi kena banyak bersabar lah. Make sure lihat satu kawasan langit sahaja since kita tak tahu mana ia akan jatuh.

Jika kau saorang yang sangat dedicated pasal benda benda ni, aku advice untuk record apa yang kau lihat. Record here means take a notebook and jot down the features of the meteor you are observing. Here's the details that might help you to take note: its path, time, type of meteor, brightness and any special features. That special features may only applied to brighter meteors.

Boleh buat photograph tak?

Boleh guna kamera DSLR dengan long exposure. Tapi most of the meteors yang di tangkap hanya yang terang sahaja lah. Cara tangkap sama macam cara tangkap star trails. It is okay to capture star trails in the background, janji dapat tangkap itu meteor showers in the foreground. Most meteor shower photograph yang aku tengok kat internet ni diorang guna fisheye lenses. Maybe sebab nak tangkap seluruh kawasan langit kot instead of wide angle yang biasa. Tak pun kalau kaya raya macam Kak Rosie, letak la seberapa banyak kamera yang boleh dalam satu kawasan lol.

Tengok guna teleskop or binos bulih dok?

Bulih yo pak. Aku tak recommend kan guna teleskop la (apa tah lagi binokular) sebab field of view shower ni sangat limited. Nak kejar satu meteor memang susah even guna dobsonian telescope yang manual tu. Kalau anda sangat dedicate tentang kerja cemni sila lah buat. Aku tak lol.

Tak habis ke stok debu comet tu?

Bila comet tu lalu matahari ia akan terbakar dan membentuk ekor. Alright, now that means, its tail is actually the part where the mass is lost in the form of debris. Berdasarkan ayat tersebut, MAYBE ia akan habis. Sebab bila sebuah comet tu decreased in size at the same time ia mengeluarkan debris. Debris tu ialah meteoroid (luar atmosfera) dan bila ia masuk atmosfera, jadi meteor. So selagi comet tu mengeluarkan debris, selagi tu lah ada meteor showers display. Enjoy while its lasts.

how meteor

Whoa comet tu tak langgar bumi ke weh?

Closest approach untuk masa terdekat ni ialah asteroid Apophis 99942 yang "dikatakan" akan langgar bumi pada tahun April 13, 2029. Tapi aku tengok simulator tu, jauh je dia lalu tahun tu. Paling dekat ialah pada tahun 2036. Be afraid, be vary afraid ha ha! However data yang di kumpul pasal asteroid ni masih tak berapa banyak. Sampai orbit nya pun tak berapa nak accurate. Please, hold you orgasm people.

image222

Apa apa pun, semua disaster yang terjadi ketentuan Allah SWT. Kalau nak guna common-sense dan science all the time aku rasa memang tak sesuai sebab shit could happen anytime, even though science tu boleh predict macam maca. Apa yang perlu kita buat ialah bersedia.

Moar info about asteroid Apophis 99942 can be read here: http://neo.jpl.nasa.gov/apophis/
Want to know where is it now, go here: http://www.howcloseisapophis.com/

Trivia

"David Hume thought comets were sperm or reproductive cells, and supposed that planets were the product of interstellar sex" -- Cosmos, Carl Sagan.

Lol interstellar sex.


SAUCE:

Show Comments

Get the latest posts delivered right to your inbox.