Isu-Isu Berkaitan Kontrak Sosial

First posted on 10/12/2011

Ini adalah slide yang aku bentangkan tadi waktu CTU553. Aku takde slide penuh, cuma ada sebahagian slide yang aku bentangkan saja iaitu berkenaan dengan kontrak sosial. Yep, it was a group work. Isu berkaitan kontrak sosial to be exact.

http://www.scribd.com/doc/75271477/Isu-Isu-Berkaitan-Kontrak-Sosial

Apa yang aku belajar daripada researches yang aku buat pasal ni?
Well, aku dah faham macam mana Malaysia beroperasi. Sistem perlembagaan bertulisnya penuh dengan Perkara/Artikel yang sebelum ni aku tak tahu kewujudannya. Apa keistimewaan hak orang melayu di Malaysia (pelajaran, tanah, khidmat awam etc), macam mana kalau Islam ditindas perlu buat, pentingnya kontrak sosial ni, apa itu perlembagaan persekutuan...

All in all semuanya benda basic yang aku belajar. At least aku tahu. Aku bukan budak Law nak tahu semua pasal peraturan negara. Just the gist of it cukup lah.

Show Comments

Get the latest posts delivered right to your inbox.