Kepler-22b

First posted 27/05/2012

No, aku taknak cerita pasal alien kat sini. But, I think alien memang wujud kat dunia lain. I mean yang microscopic life la. Possible jugak kalau alien tu haiwan yang berupa pelik, I dunno lol.

Ok so aku selalu tengok bintang waktu malam. Mostly teruja bila tengok langit yang penuh dengan bintang bila kat rumah (maklumlah kawasan kampung). Always made me wonder how God created all these stuff. And wonder what they look like up-closed. Adakah bintang bintang ni semua sama macam bumi? Adakah bintang tu semua sebiji bulan? Kenapa kedudukan dia asyik sama je setiap malam? I don't even fucking know!

Sejak kebelakangan ni aku banyak jugak tengok or baca kerja kerja Carl Sagan. Beliau ni astronomer favorite aku. Dia ni peramah, baik hati, kelakar, karismatik dan sangat puitis. Yang point last tu buat aku sayang dekat dia lol. So kerja beliau ni study pasal angkasa which is mostly about astrobiology dan planetary science. Sampai SETI Institute ada center yang dinamakan selepas nama beliau! Kagum kagum.

Drake Equation

Firstly, equation ni terbentuk hasil daripada seorang radio astronomer bernama Dr. Frank Drake. Equation ni basically calculate secara estimate berapa banyak technological civilization yang ada kat Milky Way galaxy kita ni. Maksud nya kat situ, civilization yang mampu mencipta atau discover electromagnetic wave untuk berhubung dengan kita.

drake equation

Equation nya seperti terpapar di atas. 7 nilai yang harus diambil kira untuk estimate masyarakat maju di luar sana. Although it sound ridiculous by some but scientists dah approve equation ni. Happy la pakcik Drake sebab equation pelik dia semua orang suka hihi.

Aku taknak cerita panjang pasal equation ni. Just nak kasi quick insight pada diri aku pasal kewujudan benda alah ni. Sini ada link details dan praktikal use pasal benda ni: http://www.maybusher.com/DrakeEquation.aspx

So let's get back to our topic

How do they search for extraterrestrial planets out there?

The answer is Kepler mission. Yah, ada mission specifically untuk cari planet yang mengorbit bintang lain luar sana. Basically extraterrestrial planets ni juga dipanggil exoplanets (extrasolar planets) -- planet yang berada di luar solar system kita.

The real question is kenapa perlu cari planet lain ni? Bukan bumi ni dah perfect untuk didiami kah? Tak reti bersyukur la kapir keparat ni lol!

Okay as a muslim point of view, aku rasa relevan dan waras mission ni dilaksanakan sebab, well kita hidup kat dunia ni bukan semata-mata nak explore bumi saja malah seluruh alam ni kan kan kan? Religiousfag sangat. Dengan teknologi yang dah terlebih tekno ni, apa salahnya guna dengan skodeng alien. Well actually, para scientists ni tertanya tanya dari dulu zaman Renaissance lagi, adakah kita keseorangan? Soalan ni ditujukan kepada diri sendiri iaitu masyarakat manusia. Yeah, bila aku fikir betul jugak, are we alone here? At least diorang buat mission mission gini dapat tau la planet yang habitable, yang suhu, atmosfera etc yang sesuai untuk kehidupan wujud atau tak di tempat lain. Soalan tu sekali gus membuat kita rasa kecil dan memang foreveralone dalam universe ni. Kau nak jadi forever alone? Siapa nak. Takde life taw lol.

But... but how?

Bukan sahaja kita guna teleskop untuk teropong galaksi or bintang yang baru meletup or someshit kat luar sana, malah kita jugak ada teleskop untuk skodeng planet lain. yawzah!

Ok so how are they doing it? they've this kind of spacecraft called the Kepler telescope or spacecraft. Badan dia nampak gini:

kepler space telescope

Smexy! Teleskop ni sangat badass sebab mampu kalahkan teleskop senior dia macam Hubble dan Spitzer.

Method yang digunakan

Method yang digunakan oleh Kepler telescope ni ialah transit method. Basically konsep sama macam melihat gerhana bulan or Venus transit yang akan berlaku pada 5 June nanti. Kepler ni akan aim pada sebuah bintang dalam Milky Way dan rekod pergerakan planet di sana.

planet transit

Ada nampak permainan dia kat situ? Planet transit ni bila sebuah planet tu lalu depan bintang induk dia (matahari induk) dan kita boleh nampak bayang planet tu. So, cara Kepler spacecraft ni study benda ni ialah dia akan rekod brightness matahari tersebut dan bila planet tu lalu, brightness tu akan kurang sedikit. Walaupun 0.1% je brightness kurang, mata Kepler ni akan detect kekurangan tu. Jadi, teleskop ni badass sebab ada mata yang sangat sensitif pada cahaya. FUARK!

Mana Kepler spacecraft ni point kamera dia?

Ia dipanggil Kepler's Field of View (FOV). Dia target di kawasan berdekatan dengan constellation Cygnus dan Lyra. Kalau perasan dekat Milky Way.

kepler field of view

Jarak antara bumi kita dengan Field of View ni ialah around 300 to 6000 Light-Years away. Itu lah limit mata Kepler ni boleh nampak. Kalau terlebih dari tu maka bintang akan nampak kabur. Okay la tu.

Kepler teleskop ni bergerak dalam orbit bumi. Bukan orbit dia sendiri. Meaning that dia akan ikut orbit bumi mengelilingi matahari sambil pointing at its FOV di kawasan Cygnus dan Lyra tersebut. Mata dia tetap ke arah target sebab dia memerlukan masa yang agak lama untuk merakam bintang bintang kat sana.

Oh kamera (CCD) dalam teleskop ni pun ada banyak sebab nak measure bintang bintang ni secara serentak dalam satu masa. Yeah sangat badass ya tuan tuan dan puan puan. Kamera yang digunakan ialah jenis photometer iaitu instrumen yang digunakan untuk measure cahaya matahari.

Kalau dia orbit matahari, maka terhalang la ia dengan matahari?

Oh tidak. Bila dia orbit matahari, dia akan menggunakan sun shade dia untuk menghalang cahaya matahari daripada mengacau penglihatan dia ni. So bila spacecraft ni menghadap ke barat maka sun shade ni akan automatically menghalakan ke barat juga tanpa mengacau kamera yang sedang tangkap gambar bintang tadi.

Kenapa pilih constellation Cygnus dan Lyra saja?

Diorang pilih constellation ni sebab tempat tu banyak gugusan bintang, plus ia perfect sebab cahaya matahari kurang menghalang penglihatan teleskop ni. Kalau kau pergi ke angkasa, constellation ni semua terletak di bahagian utara bumi. Jadi matahari mana ada pancar straight ke utara kan.

Boleh je kot kalau nak aim mana mana. Tapi entah lah. NASA ni ngade ngade kot lol.

Berapa planet dah jumpa?

Berdasarkan website official mission ni, confirmed planet setakat ni ialah 61 buah. Tapi selama Kepler teleskop ni berjuang, ada satu je yang memang sesuai gila dengan kehidupan. Planet tu dipanggil Kepler-22b. Jarak antara matahari dia pun memang habitable la. Kenapa aku cakap habitable ialah sebab jarak tu sesuai untuk kehidupan. Camna dia tahu ialah dia comparekan dengan jarak antara matahari kita dengan planet bumi. Ianya hampir sama.

kepler-22 sistem

Isn't that amazing? Plus matahari dia pun agak agak sama dengan matahari kita. Cuma Kepler-22b ni besar lagi dari Bumi. Disebabkan temperature nya tak terlalu panas dan tak terlalu sejuk (macam bumi), maka kewujudan air boleh dikatakan ada kat situ. Kalau nak fikirkan secara saintifik, aku memang teruja tengok penemuan ni eventhough yeah you might say "Yo buat apa percaya kapir keparat tu cakap, alien tak wujud bha".

Nope, aku tetap teruja. and fuck you too. Ini bukan soal alien wujud ke tak. Cuma the possibilites are so wide and vast to be thought of. There might be life forms there just like ours do. There might have liquid oceans (water) and perfect weather which if we go there we can have a nice picnic with our families. But it is not possible if we take into account our current technology to go to that planet. Tahu kewujudan nya sudah. Cuba fikirkan, ni baru satu tempat kita tengok. Universe ni besar gedabak lagi besar dari mak kau. Tak ke penemuan ni baru 0.00000001%? Banyak lagi yang perlu kita explore. Tapi yeah, hanya masa akan menentukan hala tuju kita. Fuck I love this stuff!

Berapa jauh planet ni dari kita?

Ni soalan paling sedih ni. Kita dah excited jumpa planet baru tapi bila tanya pasal kedudukan kita, memang menangis. Planet 22b ni jarak dia dengan bumi ialah around 600 light-years away. Faham faham la maksudnya. Kalau kita guna teknologi yang sedia ada untuk terbang ke sana, dalam 22 juta tahun baru kita sampai. Yeah sad kan?

Plus, kalau kita manage pun untuk sampai sana, mungkin planet tu dah takde sebab kita tengok dari bumi ialah 600 ly away. Mana tahu planet tu dah hilang ditelan zaman ke. Kiamat dah berlaku kat sana ke. Buat penat jew. Tunggulah aku mati dulu. Bila jadi roh boleh terbang dalam kelajuan cahaya hihihi!


Sauce:

Show Comments

Get the latest posts delivered right to your inbox.