Malaysia Sky: 2013 Comets

First posted on 22/02/2013

So here we are 2013. And here I am, unemployed. K. So, what's up langit 2013? Orang dah ramai gembar gembur kan berita ni. Aku rasa sudah tiba masa nya untuk aku pulak lompat bandwagon cerita pasal benda tu. Ia nya pasal komet. Yeeep. Berdasarkan source, terdapat dua komet yang mampu kita lihat dengan mata kasar pada tahun ni. So...

Apa tu komet?

Dalam post sebelum ni aku ada cerita pasal meteor shower. Dalam tu ada definisi komet rasanya. Anyway, komet ni dalam bahasa pasar sebijik ais yang terapung di angkasa je. Not as scary as it sounds. Tapi it is deadly, jika batu tu jatuh atas kepala kau. Now, dalam bahasa sains nya, sama je. Icely body yang berlegar mengorbit matahari dan mengeluarkan ekor yang bergas.

Seperti yang dijanjikan, aku nak memperkenalkan dua komet sensasi ni. Comet C/2011 L4 (PANSTARRS) dan Comet C/2012 S1 (ISON).

Lol what is up with the name, bro?

I know right. The name itself sounds un-cool. It should be named Comet xXSpaceBroXx instead. Lol. So, anyway, nak faham nama dia quite simple actually. Ambik contoh Comet C/2011 L4 (PANSTARRS) la. C stands for Comet. 2011 ialah tahun ia discovered. L4 means comet ni ialah comet ke-4 ditemui pada second half June. Basically, 'A' is first half January, 'B' is second half January, 'C' is first half February, and so forth. Easy as fuck. Lastly, yang dalam bracket tu ialah siapa yang jumpa comet ni. Kira penemu nya la. PANSTARRS ni sebenarnya nama telescope somewhere in Hawaii I think. So there you have it. Dapat crack code sikit pun jadi lah.

So bila boleh tengok depa terbang?

Sebelum aku sembang lebat pasal benda alah ni, let me tell you something. Actually, banyak lagi comet yang sedang terbang atas tu NOW. Cuma kita tak nampak je sebab too faint and too distant apart. Maybe too small, I dunno. So, why this two comets? Because fuck you. That's why. Lol. Okay sambung sembang.

Comet PANSTARRS

As of now, comet ni berada di hemisfera Selatan. Penduduk Malaysia belum dapat tengok lagi sebab ia below horizon pada waktu malam. At the time of writing this, penduduk New Zealand dah boleh tengok di ufuk Timur. Mind you, bukan sahaja Comet PANSTARRS malah Comet C/2012 F6 (Lemmon) pun. Yeah, aku copy paste nama tu. Comet Lemmon kurang jelas kalau guna mata kasar sebab magnitude nya agak tinggi. Pertolongan teleskop amat membantu.

So, kembali ke topik. Jangan bersedih penduduk Khatulistiwa dan Utara, anda masih berpeluang menyaksikan pertunjukan angkasa yang hebad ni. Menurut ramalan saintis, comet PANSTARRS ni mula bergerak ke arah Utara dalam bulan Mac. Jadi, dengan menggunakan software simulator angkasa dapat la tengok bila, dan kat mana comet ni boleh nampak. Bawah ni aku jumpa gambarajah pertunjukkan comet PANSTARRS dari tanah Malaysia, sila lihat dan jenguk.

pannstars

Take note tarikh apa semua, cuz it's going to be la-tunggu-genda! Take note jugak yang ekor komet dalam simulator ni bukan betul pun. Hanya ilustrasiramalan. So, kita tunggu dan lihat. Prepare your bino and scopez people. Sebab pada waktu tu komet ni berada dekat dengan matahari, jadi ia akan mengeluarkan ekor gas yang panjang. We dunno yet ahead of time. Fingers crossed.

Kita boleh tengok komet ni pada waktu senja arah Barat, agak agak dalam jam 7pm tu dah ada kot ekor nya. Make sure kawasan view tu lapang dan tak terhalang dengan pokok or someshit.

Tapi menurut apa Stellarium kata, sekarang ni Malaysia pun dah boleh nampak waktu senja. Tak tahu la. Aku pun tak tengok. Asyik hujan jew.

Comet ISON

So, kita bergerak ke comet lagi satu ni pulak. Sebagai upacara akhir tahun 2013, kita ada tetamu kehormat akan buat persembahan di angkasa. Jadi save duit apa semua, kita buat jamuan akhir tahun sekali. Heh! So, comet ni jadi bahan perbualan para astronomer sebab ia dikatakan lebih jelas berbanding Comet PANSTARRS. Dengan magnitude yang mampu mencecah below 3, aku rasa mampu nampak ni. Comet ni sebenarnya tak boleh nampak waktu malam sebab ia berada di belah siang bumi. Means bawah horizon waktu malam Malaysia la.

So when is the right time to witness this event? October, November and December. By the end of November, comet ni dah makin dekat dengan matahari. Maka kecerahan akan meningkat dalam magnitude 3. Agak boleh nampak dengan mata kasar, insya Allah. Clear skies every body.

ison

Gambarajah ni aku buat guna Stellarium. Aku ambik masa pukul 3.15pm waktu Malaysia dan lokasi di Seremban, Malaysia. So, itu lah orbit comet ISON ni dari awal November hingga akhir December. Ia bergerak keliling matahari pastu blah dari solar sistem. Aku tak rasa boleh nampak bila dia dekat dengan matahari. Aku rasa kena start tengok waktu dia dah jauh dari matahari OR bila dah nak senja dalam pukul 7pm. At least dapat tengok ekor pun jadi.

Penampakkan comet ni berbeza ikut lokasi dan masa kita. Itu pasal macam susah nak lihat waktu siang. Sebab waktu comet ni dekat dengan matahari ialah waktu siang. Again, kita tak tahu macam mana bentuk ekor yang akan dikeluarkan oleh komet komet ni dan apparent magnitude nya juga hanya ramalan. So don't put your hopes too high on this. Kita harap comet ni boleh kasi pertunjukkan yang hebat pada abad ini.

Sebelum ni ada komet lagi kew?

Ada. Komet Lovejoy, Halley's etc. Sebab itu je aku ingat. Aaaand, seingat aku, aku macam pernah nampak waktu kecik. Aku rasa tu meteorite kot. Dalam pada tu, tengok blog ni. Ia cerita pasal comet comet yang dah lepas yang berjaya difotograf kan.

Link: http://waitingforison.wordpress.com/comet-memories/

Soalan famous: Will it ever hit the earth?

nope

Btw, meteor yang meletup di Russia tempohari bukan sebab ia jatuh ke tanah dan buat kawah. Tapi bunyi letupan tu hasil dari sonic boom (menyebabkan shock wave) ia masuk atmosfera bumi. Kaboom. Bertaubat lah. Dunia nak kiamat dah ni, nak.


Source:

Show Comments

Get the latest posts delivered right to your inbox.