Time Lapse First Try

First posted 21/01/2012

Akhirnya dapat jugak D60 yang dah lama bersawang dalam almari aku ni digunakan dengan produktif hikhik.

Pasal teknik time lapse, dah lama aku idam nak buat satu (at least). So, time aku rajin mengGoogle dan menggunakan waktu petang aku dengan tak tidur, dapat jugak aku buat. Tapi ini baru first time. Resultnya agak puas hati jugak sebab boleh nampak benda bergerak.

Nah video nya. 6 saat jew. Waktu ni aku tangkap masa dah nak maghrib dan tempat pun tak strategik. Saje test test.

Using Nikon D60 (unmodified 18.0-55.0mm lens)
20 secs each photos (86 photos)
15 fps
Shutter 1/80 secs
f/7.1
ISO 400
Automated captured using Nikon Camera Control Pro 2
Image processor using Photoshop CS5
Merged by avidemux 2.5.6

Lesson fucking learned:

  • jangan shoot belakang tingkap bergelas - notice ada reflection bilik aku at the end of this video - buat dekat luar instead
  • untuk batch processing dalam PS, guna File > Scripts > Image Processing + Action
  • cari tempat lagi cantik q_q
  • I don't know about this, but white balance settings must be auto sebab ada satu frame tu warna dia lari dengan yang lain -- or maybe sebab aku off autofocus? I dunno lol
Show Comments

Get the latest posts delivered right to your inbox.